Tour TransAlp 2019 Stage 3: Muutama ”turistinousu”

Vaikka kolmannesta etapista peruutettiin Gavian nousu kyseisen laakson maanvyöry- ja lumivyöryriskin takia, liikkeelle lähdettiin silti edellispäivän maalista Kalternista. Lähtö tapahtui normaalin aikataulun mukaan aamuyhdeksältä, jolloin aamuaurinko oli jo lämmittänyt laakson 24°C asteeseen.

Ensimmäiseen Mendelpassin nousuun päästiin käsiksi välittömästi noin kilometrin ajon jälkeen. Ikäänkuin jatkettiin juuri siitä, johon eilen lopetettiin. Mendelpassiin vievä tie oli aamupäivällä ajettuna varsin mukava, nousukulmaltaan tasainen ja keskimäärin miellyttävä 6%. Koko päivä vaikutti koostuvan jyrkkyydeltään ja korkeudeltaan helpoista ”turistinousuista”, kun Mortirolokin oli tarkoitus kiivetä helpommalta puolelta.

Mendelpassilta reilusta 1300 metristä laskettiin ensin metsän siimeksessä ja sitten pikkukylien ja viinitilojen ohitse lähes taukoamatta 45 minuuttia ja 900 laskumetriä.

Passo Tonalen nousun alle saavuttiin ensimmäisen huollon jälkeen hieman ennen puolta päivää. Lämpötila oli kohonnut lähes sietämättömäksi eikä nousussa ollut varsinaisia varjopaikkoja. Käytimme 14,6 kilometriin ja 865 nousumetriin tunnin ja 15 minuuttia, joiden ajalta ajotietokone tallensi auringossa mitatun keskilämpötilan 38°C. Kaiken lisäksi Jukan pyörän takavaihtaja alkoi protestoida ja jäi pitkäksi aikaa lyhyimmälle välitykselle. Yllättäen vaihtaja jatkoi kuitenkin toimintaansa juuri, kun tie loiveni nousun lakea lähestyttäessä.

Tonalesta 1900 metristä laskettiin lähes tauotta 950 laskumetriä 37 minuutissa Incudineen Mortirolon nousun alle. Alkuun Mortirolon helppo puoli vaikutti iltapäivän kuumuudessa siedettävältä, mutta vääjäämättömästi se alkoi nakertaa itseluottamusta tarjoamalla yli 10% nousevia lyhyitä töppyröitä. Kokonaispituus oli 11,8 km ja nousumetrejä kertyi 850 m. Varsinainen loppuvastus tavattiin reilun kymmenen kilometrin jälkeen, kun jyrkkyys nousi 700 metrin matkalla reilusti yli kymmeneen prosenttiin. Onneksi tien varressa oli luonnonmukaisia veden täydennyspaikkoja ja lähellä nousun lakea kahvila, jossa vietetty tauko tuli todella tarpeeseen.

Etappi loppui laskuun alas Mortirolon toista puolta. Siitä jäi käteen seuraavaa – kun katsot Italian ympäriajoa Eurosportilta, televisiokuva ei todellakaan välitä mielikuvaa tien jyrkkyydestä ja kunnosta. Lasku jätti puseroon myös aidon ahdistuksen ylihuomisen etapista, kun tarkoituksena on ajaa Mortirolo vaativampaa puolta ylös. Tiellä on niin pitkiä pätkiä reilusti yli 10% jyrkkyyksiä, että menee todennäköisesti kävelyhommiksi. Onneksi silmään sattui jo laskiessa useampi kaunis valokuvapaikka. Laskun alla oltiin kello viideltä iltapäivällä, eli kahdeksan tuntia lähdön jälkeen. Etapin loppu oli mahdollista ajaa pyörällä tai matkustaa bussilla alkuperäiseen maalikaupunkiin Bormioon. Päivä oli ehtinyt niin pitkälle, että valitsimme bussikyydin. Etapin mitaksi kertyi 135 kilometriä ja 3150 nousumetriä.

Huomenna keskitytään alppiniittyihin, kun etappi suuntaa Sveitsiin eikä poikkea missään vaiheessa alle 1200 metrin. Sääennuste lupaa maalikaupunki Livignoon suomalaisittain huomattavasti edellispäiviä miellyttävämpää, noin 23°C asteen iltapäivälämpötilaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close