Saariselkä MTB Stages 2020 – Pre-race: Etäisyys kohteeseen 997 km

Useammin kuin kerran on tullut tuskailtua matkustamista kilpailupaikoille valtavalla, haja-asutetulla Suomeksi kutsulla niemellä. Varsinkaan ruuhkavuosiaan elävälle viikonloppujen viettäminen autossa ja siinä ohimennen pyöräily polulla tai maantiellä ei ole helppo yhtälö.

Mikä ratkaisuksi? Matkustetaan poikain kanssa yhtenä pitkänä viikonloppuna niin paljon kuin pystytään. Mistä löytyy kaukaisin mahdollinen pyöräilytapahtuma, joka tarjoaa vastinetta rahalle ja jonne pääsee vuonna 2020 vallinneiden ennen näkemättömien matkustusrajoitteiden puitteissa? Nokka kääntyi pohjoiseen, kohti Saariselkä MTB Stages -tapahtumaa.

Ilmoittautumiset pistettiin sisään kaukaa viisaina jo talvella. Elite-sarjaan, kuinkas muuten. Alusta asti oli selvää, että kolmen koplalla reissun suorittaminen kävisi kustannustehokkaasti ja logistisesti kevyesti. Alkuperäinen idean isä taisi olla Santeri, joka houkutteli mukaan Jukan ja Jukka puolestaan Henrikin.

Teknistä ennakkospekulaatiota käytiin koko kesä. Maastotyyppi oli jokaiselle pyöräilyn kannalta melko tuntematon, joka toi valmistautumiseen oman haasteensa. Millä rengastuksella kannattaisi lähteä tunturikivikkoon? Mitkä kriittiset varaosat voivat tulla tarpeeseen kairassa? Kolmen hengen kesken muodostettiin kalustolista ja jaettiin työkaluvastuut. Varaosissa voitiin hyödyntää päällekkäisyyttä jonkin verran, mutta ei tietenkään kaiken suhteen koska kaikki kolme pyörää olivat kotoisin eri valmistajilta. Onneksi kaikilla oli sentään sama vannekoko.

Matka alkoi kahta kokonaista päivää ennen ensimmäisen etapin lähtöä, jotta päästäisiin totuttelemaan maastotyyppiin ja availemaan matkustaneet jalat rauhassa. Menomatkustuspäivän lounasaikaan mennessä jo lähes kolmannes matkasta oli taitettu, kun pysähdyttiin Vaskikellolle.

Saavutettuamme Rovaniemen, Santerin majesteetillisen ruotsalaisvalmisteisen kulkuneuvon matkamittari levähti tankkaustauolla hetken lukemassa 300 000 km. Vieläkään ei oltu perillä. Ei edes ”lähellä”.

Lopulta, minuutilleen kolmentoista tunnin matkustamisen jälkeen, saavuimme majoituksen pihaan Saariselällä.

Valmistautumispäivänä käytiin katselmoimassa 2. etapin ensimmäiset 20 kilometriä, jossa huiputettiin Kaunispää, Palopää, Urupää ja Magneettimäki. Sieltä laskettiin takaisin kylälle, ja käytiin vilkaisemassa kymmenen kilometriä kaikkien kolmen etapin yhteisestä loppulähestymisestä kohti Saariselkää Vahtamapään ja Iisakkipään ohitse.

Tutustumisen aikana maastotyyppi todettiin pääosin todella jouhevaksi. Reitillä on kauttaaltaan hyvät näkyvyydet joka mahdollistaa kovat vauhdit. Reitti koostuu sekä ”kärrypoluista”, poluista että erilaisista tieosuuksista. Varsinaista teknistä ”rytkykyykkyä” löydettiin todella vähän. Haastavimmat paikat ovat irtokiviset tunturirinteet, joissa ajoalusta voi elää jonkin verran ja erityisesti alamäessä täytyy pitää kieli keskellä suuta.

Nousujyrkkyydet todettiin myös varsin maltillisiksi – etelä-suomalaisille maraton-radoille tyypilliset lyhyet & jyrkät töppyrät loistavat poissaolollaan, ja tilalla on 1-2 kilometrin mittaisia, 4-6% keskijyrkkyydellä nousevia tunturirinteitä. 42 kilometrin tutustumislenkille kertyi 800 metriä nousua. Pienimpänä välityksenä 32-42 vaikutti hyvin riittävältä.

Kisakireä täysjousto tuntui sopivan tähän maastotyyppiin yllättävän hyvin. Jäykkäperäkin menisi sellaisella ajomiehellä kovaa, joka osaa ”liidättää” pyörää pahimpien kivikkojen yli. Evolink 110 eteni oman hanurin alla parhaiten trail-asetuksilla.

Valmistautumislenkin jälkeen olimme täysin valmiit kaikkiin haasteisiin. Ainoastaan epävakaat olosuhteet voisivat tuottaa jotain odottamatonta hässäkkää. Koko edeltävän viikon ajan viikonlopun ennusteessa vain kaksi asiaa säilyi linjakkaasti kohdallaan – tuulista olisi ja päivälämpötilat säilyisivät inhimillisessä +12…+18⁰C haarukassa. Taivaalta sen sijaan saattaisi tulla ihan mitä vaan. Valmistautumispäivän ilta oli sateinen, mutta sen jälkeen tulevat iltapäivät vaikuttivat kohtalaisen kuivilta. Saa nähdä, miten ukkojen käy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close